torsdag, juli 29, 2010

färg

Igår köpte vi färg för att fräscha upp inne på nedervåningen i väntan på pengar att renovera "pau rijktigt".

Först var vi till
Qvesarums Byggnadsvård och skaffade linoljefärger, grått till bröstpanelen i köket - den ska även användas på övriga snickerier i huset (golvlitser mm.). Vi köpte även en mörkgrön till ett reda målatgolv och så vitt till innertak och fönster.

Sen åkte vi till en byggvaruhus i Eslöv för vi sökte sketen vattenbaserad matt vit färg till två rum som har fula tapeter som vi tänkte att vi inte behöver linoljefärg till i och med att det är som sagt, en uppfrächning bara. Men vi behövde även stop till taket i köket, dvs en slags färg man målar på för att ta bort lukt och som förhindrar att nikotin sipprar igenom färgen man sedan målar på.

Mannen i kassan på Qvesarum konstaterade lite sorgset att han hade fått måla fem lager med linoljefärg för att förhindra det att hända där han målat, innan han hade hört talas om att detta fans - även han rekomenderade starkt att man målade med detta innan man målade färgen.


Vi frågade en man om var den stod och han visade, så frågade vad vi skulle ha den till. Jag berättade att vi har ett tak där någon har rökt i 25 år (och eldat i en Stor öppen spis) och att taket nu var väldigt färgat av just detta och vi måste stoppa det innan vi målat.
Han frågade nu om vi var säkra på att det var nikotin och inte bara att färgen hade gulnat, den gör det med åren påstod han. Ja jo, jag var säker på det.

Efter - > före rengöring av taket

Nu frågade han vad vi skulle måla med och Albin berättade att vi tänkt måla med linoljefärg.

- Linoljefärg! utbrast mannen (och det lät som om vi skulle kissa på taket) - Det går inte att få tag på, om du inte letar på någon flummit hemma blandare på Österlen då förstås. Det torkar aldrig och är bara dyr. Har ni ett k-märkt hus eller? Annars är det att slänge pengarna i skön.

Här valde jag och Albin att inte kommentera detta påstående alls. I en tyst överrenskomelse lyssnade vi på denna man som fortsate att ranjera om att det nog bara var plastfärg som var målat innan och att det var då minsan inte lönt.

Kändes lite fånigt att lyssna på honom när vi just hade innahandlat tio liter linoljefärg i olika kulörer. I vetskap att den räcker till nära dubbelt så stora ytor än vanlig färg och håller hundra gånger längre, hur kan det vara dyrare?

Vissa läser verkligen inte tidningarna.


Idag var vi tillbaka på Färg från förr och kollade in tapet till köket. Blir en gråaktig med vita slingrande blommor på. Beställer dock på måndag då de som trycker dem har semeser fortfarande.

Jag fick inte så mycket gjort idag. Blivit sämre i min förkylning och gick och småduttade & putsade mest - och hejjade på Albin som rollade.

1 kommentar:

mamma Lena sa...

Linoljefärg blir ju bara vackrare med åren sägs det. Hoppas det stämmer.
Det kan man inte säga om vattenbaserad plastfärg som bara tappar glans och blir blekt!
Vilket slit! Bra jobbat!