fredag, juli 30, 2010

golv

Vi vill lägga skurgolv i vårat hus. Vad kostar det och var hittar jag sånna plank. Jag blir inte klok på vad det kostar. Hjälp!

torsdag, juli 29, 2010

färg

Igår köpte vi färg för att fräscha upp inne på nedervåningen i väntan på pengar att renovera "pau rijktigt".

Först var vi till
Qvesarums Byggnadsvård och skaffade linoljefärger, grått till bröstpanelen i köket - den ska även användas på övriga snickerier i huset (golvlitser mm.). Vi köpte även en mörkgrön till ett reda målatgolv och så vitt till innertak och fönster.

Sen åkte vi till en byggvaruhus i Eslöv för vi sökte sketen vattenbaserad matt vit färg till två rum som har fula tapeter som vi tänkte att vi inte behöver linoljefärg till i och med att det är som sagt, en uppfrächning bara. Men vi behövde även stop till taket i köket, dvs en slags färg man målar på för att ta bort lukt och som förhindrar att nikotin sipprar igenom färgen man sedan målar på.

Mannen i kassan på Qvesarum konstaterade lite sorgset att han hade fått måla fem lager med linoljefärg för att förhindra det att hända där han målat, innan han hade hört talas om att detta fans - även han rekomenderade starkt att man målade med detta innan man målade färgen.


Vi frågade en man om var den stod och han visade, så frågade vad vi skulle ha den till. Jag berättade att vi har ett tak där någon har rökt i 25 år (och eldat i en Stor öppen spis) och att taket nu var väldigt färgat av just detta och vi måste stoppa det innan vi målat.
Han frågade nu om vi var säkra på att det var nikotin och inte bara att färgen hade gulnat, den gör det med åren påstod han. Ja jo, jag var säker på det.

Efter - > före rengöring av taket

Nu frågade han vad vi skulle måla med och Albin berättade att vi tänkt måla med linoljefärg.

- Linoljefärg! utbrast mannen (och det lät som om vi skulle kissa på taket) - Det går inte att få tag på, om du inte letar på någon flummit hemma blandare på Österlen då förstås. Det torkar aldrig och är bara dyr. Har ni ett k-märkt hus eller? Annars är det att slänge pengarna i skön.

Här valde jag och Albin att inte kommentera detta påstående alls. I en tyst överrenskomelse lyssnade vi på denna man som fortsate att ranjera om att det nog bara var plastfärg som var målat innan och att det var då minsan inte lönt.

Kändes lite fånigt att lyssna på honom när vi just hade innahandlat tio liter linoljefärg i olika kulörer. I vetskap att den räcker till nära dubbelt så stora ytor än vanlig färg och håller hundra gånger längre, hur kan det vara dyrare?

Vissa läser verkligen inte tidningarna.


Idag var vi tillbaka på Färg från förr och kollade in tapet till köket. Blir en gråaktig med vita slingrande blommor på. Beställer dock på måndag då de som trycker dem har semeser fortfarande.

Jag fick inte så mycket gjort idag. Blivit sämre i min förkylning och gick och småduttade & putsade mest - och hejjade på Albin som rollade.

tisdag, juli 27, 2010

nycklarna är våra

och efter två dagar börjar det bli rent också. (på nedervåningen)

Skulle skriva igår tänkte jag, men var för trött. Är igentligen för trött nu med, men lite kan man väll få ner.


När vi kom till huset igår var det ganska så tomt, förrutom en bunt billybokhyllor.
Dock var det inte alls städat, detta var vi dock medvetna om då det var så det var sagt.

Så idag och igår har vi städat, än så länge endast nedervåningen och än så länge mest köket. Dvs. jag har skrubbat väggarna med alla möjliga slags medel för att få bort 25 års ingrodda rök/tjära.

Ganska så snuskigt och jag är faktiskt glad att jag har varit snuvig i ett par dagar nu, för just nu har jag inget luktsinne alls.

Dock blir man ju hel slut i kroppen av förkylnigen. Och en heldags träningspass på det, snacka om mör.

Albin fick åka till Småland och hämta verandafönstrerna som vi köpte för någon vecka sedan. Och även ta en sväng via tippen med de nämda hyllorna när han hämtade upp barnen.

Vi har även invigt grillen som var kvar vid huset och den lilla grekiska-taverna-uteplatsen är verkligen toppen.
Så skönt, stilla och vackert att sitta där - i alla fall idag.

Mycket diskutioner är det just nu om vad vi ska göra och ej. Mest ej. Vi vill mer och mer bara bo in oss och fundera på vad det blir i varje rum. Dock behöver övervåningen så snart som möjligt sytras upp, ena väggen saknar inner-skydd/tak och halva golvet i hallen uppe har ingen beklädnad den heller. Någon tröttnade visst där för 25 år sedan.

Imorgon ska vi inhandla färg! (dock inte lila, rosa och svart som barnen helst vill)

tisdag, juli 13, 2010

Nu börjas det

Har idag hittat sex fina fönster och tillhörande pardörr i en antik och kuriosa butik uppe i Hamneda, ska åka dit på torsdag för att kolla på dem och kanske köpa dem (håll tummarna för att de finns kvar då!). Utmärkta för att byta ut våran trasiga glasveranda med.

Barnen står redan på dagis kö i Eslövs Kommun för platser i Billinge, det finns platser där, så det borde ju inte behöva ta fyra månader, bara för att kommunen tycker att de måste det för att de ska få börja.

Pratat med några entrepenörer som jobbar med att installera reningsverk, de kommer i första veckan i augusti för att ge offert.

Fyllt i papper för att få ha egen matkompost. Letat på var man kan hyra en container för att fylla med byggskrot och annat som inte går att återvinna.

Pratat med en snickare som kanske kan fixa en trappa. Mamma ska hjälpa till att lära oss att kitta om fönstren, de som ska renoveras . Pratat tidigare med ett lokalt snicker som gör fönster enligt tradition, mycket bra och prisvärda enligt vår arkitektvän! :) Och en elektriker som kan kolla så inte elen är helt tokig.

Har spanat in spisfläkt och diskmaskin också. Och vilken gunga vi ska köpa.

Och ja just ja, så börjar semestern idag och Öhmans kommer på besök imorgon. Vi åker på besöks turné själva nästa vecka - via våran gamla lägenhet som ska städas och överlåtas till dess nya ägare. Sedan är det tillträda till huset.

Många utgifter blir det.

Update: Glömde sotaren.